Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren….

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Filosofische proeverij Deventer; avondlezing ‘over vertrouwen gesproken’.

januari 30 van 20:00 tot 23:00

8,00€

Bij deze lezing is er ruimte voor maximaal 25 deelnemers. De toegangsprijs is €8,00. Je kunt je ticket bestellen via eventbrite. Er is vroegboekkorting voor de eerste 6 deelnemers. Zijn er minder dan 6 deelnemers dan wordt de activiteit geannuleerd en de geboekte tickets gerestitueerd (meetpunt: eventbrite, maandag 29 januari, 12.00 uur). Deze lezing kun je eveneens volgen op de dinsdagochtend. Kijk hiervoor bij het betreffende evenement in de evenementenkalender op deze site.

Als we het hebben over ‘vertrouwen’ of ‘vertrouwensverlies’ waar hebben we het dan over? Wat gebeurt er als we ons vertrouwen kwijt zijn in elkaar of in het systeem waarin we leven? Is vertrouwen voor ons van levensbelang of kunnen we ook zonder? Er zijn veel misverstanden over het begrip vertrouwen. Gaat het om personen, organisaties, instituties of systemen, of een combinatie daarvan? Gaat het om vertrouwen in competentie of in intentie, of beide? Gaat het om vertrouwen ‘op’, of om vertrouwen ‘in’? In deze lezing neem ik u mee langs diverse standpunten van denkers over vertrouwen.

In de maandelijkse proeverij borduren we voort op de voorafgaande Tegenlicht uitzending. Op 25 januari was dit ‘een kwestie van vertrouwen’, een documentaire waarin de vraag werd gesteld of vertrouwensverlies inherent is aan ons huidige bestaan in de ‘infosphere’. Onder andere via internet en social media worden we geconfronteerd met fake news en gehackte verkiezingen. De leugens van wereldleiders hebben het vertrouwen in politici, media en bedrijven tot een dieptepunt gebracht. Is dat nog te herstellen?Als wij toestaan dat we een verzameling data worden, dan zijn we daarmee uiteraard manipuleerbaar. En als direct gerichte reclame op social media op het onderbewustzijn kan inspelen, dan kan dat met politieke beïnvloeding tijdens verkiezingen ook. Facebook en Twitter maken het anderzijds mogelijk dat iedereen meepraat over politiek. En dat is toch juist waar democratie om draait?

Kom proeven aan de filosofie tijdens filosofische proeverij Deventer. Start met een Tegenlicht Meetup op de donderdag. Doe mee aan het socratisch ontbijt of aan het diner pensant op zondag. Bezoek de lezing op dinsdag of het filosofiecafé op donderdag. Alles is licht en luchtig, maar wel met inhoud.

 

Gegevens

Datum:
januari 30
Tijd:
20:00 tot 23:00
Kosten:
8,00€
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-filosofische-proeverij-deventer-avondlezing-vertrouwen-42079247161

Locatie

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel
Koningin wilhelminalaan 2
Deventer, 7415 KS Netherlands
+ Google Maps

Organisator

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel
Website:
https://www.facebook.com/filosofischepraktijkdeventer/