Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren….

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?  Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Socratisch gesprek; over consensus

april 1 van 10:00 tot 12:30

€10,00

INTERESSANT? DAN DEEL DIT MET JE VRIENDEN,

Overleggen en samenwerken in het bereiken van onze idealen en het neerzetten van een leefbare wereld is noodzakelijk. Het liefst bereiken we hierin een consensus en zijn we het helemaal met elkaar eens. Maar dat lijkt onmogelijk en frustrerend. Relaties en leefgemeenschappen lopen erop stuk. Als het inderdaad onhaalbaar is, waarom blijft die consensus dan toch ons streven en ons ideaal? Is het echt onbereikbaar? Als we er een woord voor hebben, dan zou het toch ook moeten bestaan? Wat is dan precies dat begrip ‘consensus’?

Bij dit filosofisch gesprek is er ruimte voor maximaal 12 deelnemers. Zijn er minder dan 4 deelnemers, dan wordt dit evenement geannuleerd en de gekochte eventbritetickets gerestitueerd. (meetpunt is zaterdag 31 maart, 18.00 uur) Dus tijdige aanmelding is noodzakelijk! Dit kan via het kopen van eventbrite ticket, of aanmelding via info@despiegel.nl. De toegangsprijs is €10,00. Vroegboekkorting is mogelijk via eventbrite voor de eerste 4 deelnemers.

In dit Socratisch gesprek borduren we voort op de voorafgaande Tegenlicht Meetup Deventer. Op 29 maart was het onderwerp ‘youtopia’, een documentaire waarin de vraag werd gesteld hoe mensen een gemeenschap organiseren als ze opnieuw kunnen beginnen. Samen met hoogleraar Samenlevingsopbouw Justus Uitermark keken we naar drie lokale gemeenschappen in Spanje, Hongarije en Engeland. Gemeenschappen waarin mensen die niet goed uit de voeten kunnen met het bestaande (politieke) systeem een andere richting in proberen te slaan. Wat doen deze gemeenschappen anders, waar zijn afspraken nodig en waar kunnen we zonder? Zijn deze gemeenschappen vrijer of juist niet? En wat zegt het over de wereld waar wij nu in leven?

U kunt de documentaire nog bekijken en bespreken tijdens de herhaling Tegenlicht Meetup Deventer van donderdagochtend 5 april. Zie http://www.filosofischepraktijkdeventer.nl/events/ of het betreffende evenement op facebook.

Gegevens

Datum:
april 1
Tijd:
10:00 tot 12:30
Kosten:
€10,00
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-socratisch-gesprek-over-consensus-44249836452

Organisator

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel
Website:
https://www.facebook.com/filosofischepraktijkdeventer/

Locatie

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel
Koningin wilhelminalaan 2
Deventer, 7415 KS Netherlands
+ Google Maps

De Spiegel – Filosofische Praktijk Deventer is initiatiefnemer van het platform Filosoferen in Deventer. Hier kun je als instantie en als particulier je filosofie verwante evenement plaatsen of een oproep doen. Natuurlijk vind je hier ook wat er nog meer te doen is in Deventer e.o. aan filosofie. Zie de evenementenkalender van de site.