Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren….

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Tegenlicht Meet Up Deventer; kwestie van vertrouwen

januari 25 van 19:30 tot 22:30

Gratis

Gaat dit onderwerp je aan het hart? Dan deel dit evenement met je vrienden!

Door fake news, gehackte verkiezingen en leugens van wereldleiders heeft het vertrouwen in politici, media en bedrijven een dieptepunt bereikt. Is dat nog te herstellen?
In 2017 gebeurde iets opmerkelijks. Volgens het mondiaal opererende communicatie- en marketingbureau Edelman daalde voor het eerst sinds de start van de 21e eeuw het vertrouwen van burgers in politici, media en bedrijven. Dit concludeerden zij op basis van onderzoek dat het bureau al jaren produceert voor hun jaarlijkse ‘Trust Barometer‘. Harde feiten hebben concurrentie gekregen van ‘alternative facts’, waarin machtsbeluste politici als Trump, Poetin en Erdogan grossieren, Twitterbots en buitenlandse hackers blijken verkiezingen te hebben gemanipuleerd.
De vraag is of dit vertrouwensverlies inherent is aan ons huidige bestaan in de ‘infosphere’. Als wij toestaan dat we een verzameling data worden, dan zijn we daarmee uiteraard manipuleerbaar. En als direct gerichte reclame op social media op het onderbewustzijn kan inspelen, dan kan dat met politieke beïnvloeding tijdens verkiezingen ook. Cambridge Analytica, het bedrijf dat analyse van social mediagebruik inzette voor de Trump-campagne en het Brexit-referendum, heeft dat inmiddels genoegzaam bewezen.
Is dat dan slecht? Facebook en Twitter maken het mogelijk dat iedereen meepraat over politiek. Is dat niet juist waar democratie om draait? Het is van belang om een beter begrip van de werking van sociale media te krijgen en uit de online informatie-bubbel te komen; zelfkennis en een kritische kijk op onze eigen vooroordelen lijken daarbij cruciaal.
Een analyse over hoe we het vertrouwen verloren zijn en hoe we dit weer terug zouden kunnen winnen.

De avond is gratis, maar graag aanmelden via een gratis ticket van eventbrite. Vrije gift wordt op prijs gesteld.
Kun je niet op donderdagavond 25 januari? Donderdagochtend 1 februari is er een herhaling van deze Tegenlicht Meet Up in de Spiegelpraktijk. Zie betreffende evenement.

Gegevens

Datum:
januari 25
Tijd:
19:30 tot 22:30
Kosten:
Gratis
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-tegenlicht-meet-up-deventer-kwestie-van-vertrouwen-41866900025

Locatie

De Fermerie Deventer
Muggeplein 9
Deventer, 7411NW Netherlands
+ Google Maps

Organisator

Tegenlicht meetup Deventer
Website:
https://www.facebook.com/tegenlichtmeetupDeventer/