Filosofie en levenskunst

De mens is veroordeeld tot vrijheid [Jean-Paul Sartre]

In filosofie worden existentiële vragen gesteld. Existentiële vragen zijn levens- of bestaansvragen zoals …. wat is de mens voor wezen en wie ben ik dan eigenlijk? Wat is mijn wereld en hoe dien ik daar mee om te gaan? Wat maakt mijn bestaan waardevol? Wat is de zin van het leven en hoe leid ik een goed leven? Is er een zin te ontdekken in lijden, oorlog of tegenslag? Wat is geloven? Welke betekenis hebben werken, huwelijk of kinderen in mijn bestaan?
Soortgelijke vragen kunnen gesteld worden vanuit het perspectief van een samenleving, organisatie of een bedrijf. Hoe kunnen we op een goede manier samenleven / samenwerken? Wat maakt samenleven / samenwerken zinvol? Wat is integriteit? Wanneer is iets rechtvaardig? Wat is goed bestuur?...

In filosofie wordt de kracht van de eigen ervaring en het eigen denken gebruikt om problemen op te lossen. Op deze manier wordt de vraag wat wijs, of ‘goed en kwaad’ is onderzocht. Dit gebeurt door vaardiger te worden in zelfreflectie en je te spiegelen aan anderen in een persoonlijk gesprek of aan de hand van een filosofische tekst. Zo helpt filosofie wijsheid en geluk te vinden. In de filosofie noemen we dit levenskunst. Elk mens en elk bestuur, organisatie of bedrijf is in staat zich deze levenskunst min of meer eigen te maken. Een filosoof helpt je daarbij via de kunst van het vragen stellen.

Ben je benieuwd naar de werkwijze van de Spiegel? Wil je weten hoe filosofie je kan helpen? Neem dan nu contact op voor een vrijblijvende kennismaking.