Filosofie en levenskunst

Graaf in je binnenste. Daar is de bron van het goede en die kan steeds weer opborrelen als je steeds weer graaft. (Keizer-filosoof Marcus Aurelius (121-180))

Het leven is voor iedereen anders, en toch ook weer niet. We worden allemaal geboren en vroeg of laat sterven we allemaal. Ertussenin ….. het leven, ons leven, een leven waarin we minstens een aantal dezelfde behoeften hebben en waarin we persoonlijk meer of minder geslaagd en gelukkig zijn.

Wat is dat….gelukkig zijn? Volgens Aristoteles is dat als we ‘gelukt’ zijn. Maar wie of wat bepaalt dat we ‘gelukt’ zijn? En hoe kunnen we hier zelf invloed op uitoefenen? Wat te doen als je je mislukt en ongelukkig voelt? Is het tij dan nog te keren? Moeten we dingen anders doen, of simpelweg anders denken?

Filosofen hebben hier uitgebreid over nagedacht en diverse gedragsregels en oefeningen beschreven. Ook ik, als mens, moeder/oma en filosoof, denk hier veelvuldig over na. Ik vind het belangrijk om het leven te omarmen zoals het is,  met alle ups en downs die erbij horen. Het is de moeite waard de levenslessen te leren die zich aandienen. Dit vraagt moed, vaardigheid en inzicht, en ook de nodige humor en relativeringsvermogen. Voor mij is dit ‘levenskunst’. Ik geloof in de magie van het leven in die zin dat het oneindige wijsheid in zich bergt. En het is aan ons….. aan jou en mij om in de eigen spiegel te kijken, in het eigen binnenste te graven en deze persoonlijke bron van wijsheid te ontdekken. Als je wilt ben ik hierbij je klankbord.

Ik ben Trees Schopman, onder andere filosoof, religiewetenschapper, (bedrijfs)maatschappelijk werker en mediator, iemand die met beide benen in het leven staat en het leven graag omarmt. Mijn praktijk heet ‘De Spiegel – filosofische praktijk Deventer’, en vandaaruit organiseer ik publieksfilosofie, cursussen en persoonlijke begeleiding bij levens- en loopbaanvragen en ethische vragen binnen bedrijven en organisaties. Wil je meer weten? Neem dan nu contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Ik ben onder andere aangesloten bij het landelijke steunpunt voor levenskunst.