Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren….
Interessant? Schrijf je
 hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Via MENU, links boven, verschijnt er een keuzemenu en vind je je weg op deze site.

Door de muis over de kalender te bewegen zie je een korte inhoudsbeschrijving. Wil je meer informatie? Klik dan op de betreffende activiteit.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Filosofiecafé Deventer; baas over eigen lijf.

maart 7 van 20:00 tot 22:00

€8,50

Locatie: Fermerie, muggeplein 9, Deventer
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur
Kosten: entree €8,50 (ticket eventbrite of betalen op avond zelf).
Meer informatie op www.filosoferenindeventer.nl

In hoeverre zijn wij nog baas over onszelf en ons eigen leven als we medisch een verplicht open boek worden voor onze omgeving? In hoeverre kunnen we een DNA analyse weigeren in de toekomst als de overheid meent het verplicht te moeten stellen in kader van preventief ziekteverzuim en kostenbesparing? Is ons lichaam eigenlijk nog wel van onszelf in een maatschappij waarin men meent ons lichaam preventief te moeten vaccineren en onze identiteit en gezondheidsrisico’s vast te moeten leggen in een vingerafdruk of een DNA analyse? Of is eigenaar zijn van eigen lijf en geest sowieso een illusie, omdat we leven bij gratie van de samenleving? Uitdagende vragen om in ons filosofiecafé over na te denken. Doe je mee? Boek je ticket met vroegboekkorting via eventbrite.

In dit filosofiecafé borduren we voort op de voorafgaande Tegenlicht Meet Up. Deze keer was dit de VPRO-Tegenlichtdocumentaire ‘de verovering van ons DNA’. In deze documentaire wordt de vraag gesteld hoe wij onze data kunnen beschermen als DNA-analyse vanzelfsprekend gezien wordt als de toekomst van de gepersonaliseerde geneeskunde. Waar in Nederland volop gediscussieerd wordt over een elektronisch patiëntendossier hebben de Esten al hun gezondheidsgegevens altijd bij de hand op hun E-card. In Nederland werken sommige ziekenhuizen ook al met genetische data en bieden startups DNA testen aan op basis waarvan lifestyle adviezen geven worden. Maar een wet en één veilig E-health systeem heeft Nederland nog niet. Wordt het niet tijd dat Nederland ook een wet op de genetische data in het leven roept?

Eerste meetup gemist? Je kunt nog meedoen met de herhaling van de meetup op donderdagochtend 7 maart in de Centrale bibliotheek Deventer. Zie betreffend evenement op de kalender van filosoferenindeventer.nl. Filosofiecafé is voor iedereen die wil filosoferen en durft te denken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond of opleiding. Je bent van harte welkom.

Gegevens

Datum:
maart 7
Tijd:
20:00 tot 22:00
Kosten:
€8,50
Evenement Categorieën:
,
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-filosofiecafe-deventer-baas-over-eigen-lijf-55403066062

Organisator

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel
E-mail:
schopman[at}despiegel.nl

Locatie

De Fermerie Deventer
Muggeplein 9
Deventer, 7411NW Netherlands
+ Google Maps

De Spiegel – Filosofische Praktijk Deventer is initiatiefnemer van het platform Filosoferen in Deventer. Hier kun je als instantie en als particulier je filosofie verwante evenement plaatsen of een oproep doen. Natuurlijk vind je hier ook wat er nog meer te doen is in Deventer en omgeving aan filosofie. Zie de evenementenkalender van de site.