Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren….

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?  Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Tegenlicht Meet Up Deventer, over ‘woede als wapen’.

oktober 25 van 19:30 tot 22:00

Gratis

Locatie: de Fermerie, muggeplein 9, Deventer.
Tijdstip: 19.30 tot 22.00 uur.
Kosten: gratis, vrije gift wordt gewaardeerd.

Woede. Een woord dat in de 21e eeuw vaak de ronde doet. Woede van de lone wolf en woede van nationalisten. Woede, die door Trump, Brexit, IS, Catalaanse separatisten en zelfs de Hindoe-suprematie in India bij ons is aangewakkerd. Pankaj Mishra (schrijver van ‘Tijd van woede: een geschiedenis van het heden’ (2018) , geboren in India en o.a. woonachtig in Londen) probeert dit fenomeen te verklaren. Waar komt die woede vandaan en hoe kan deze tot iets goeds leiden?. Met de blik van een relatieve buitenstaander observeert Mishra de diepe identiteitscrisis waar het Verenigd Koninkrijk sinds Brexit in verzeild geraakt is. Een land dat nog steeds verdeeld wordt door grote klassentegenstellingen en geen afstand heeft kunnen nemen van haar koloniale verleden. Een land waar de politieke elite vervreemd is geraakt van haar electoraat en waar xenofobie een nieuwe opleving lijkt door te maken. Wat kunnen wij leren van deze ontwikkelingen in Engeland?

Tegenlicht Meetup Deventer wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-bijeenkomsten worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen VPRO Tegenlicht. We starten om 19.30 met het bekijken van de volledige documentaire. Om 20.30 uur start de discussie aan de hand van filmfragmenten. In de discussie gaan we met de aanwezigen samen onderzoeken wat het onderwerp van deze documentaire precies voor ons betekent. Je bent van harte uitgenodigd. De bijeenkomst is gratis, en vrije gift wordt zeer gewaardeerd. Graag aanmelden via het gratis ticket op eventbrite.

Er is een herhaling van deze Meet Up op donderdagochtend 1 november in de praktijk van de Spiegel – filosofische praktijk Deventer (zie betreffend evenement voor aanmelding). Tegenlicht Meetup Deventer is een initiatief van- en wordt geleid door Trees Schopman. (www.filosofischepraktijkdeventer.nl).

Locatie

De Fermerie Deventer
Muggeplein 9
Deventer, 7411NW Netherlands
+ Google Maps

De Spiegel – Filosofische Praktijk Deventer is initiatiefnemer van het platform Filosoferen in Deventer. Hier kun je als instantie en als particulier je filosofie verwante evenement plaatsen of een oproep doen. Natuurlijk vind je hier ook wat er nog meer te doen is in Deventer e.o. aan filosofie. Zie de evenementenkalender van de site.