Filosofie en levenskunst

Graaf in je binnenste. Daar is de bron van het goede en die kan steeds weer opborrelen als je steeds weer graaft.
(Keizer-filosoof Marcus Aurelius (121-180))

Leven is niet altijd leuk en soms ronduit lastig en moeilijk. Dan vraag je je af wat de zin is van alles, en wat het juiste is om te doen of juist na te laten. Leven is voor iedereen anders, en toch ook weer niet. We worden allemaal geboren en vroeg of laat sterven we allemaal. Ertussenin ….. het leven, ons leven. Een leven waarin we samen zijn met anderen, of dat we alleen en op een geheel eigen wijze vorm geven. Een leven waarin ieder van ons meer of minder geslaagd en gelukkig is.

Wat is dat….gelukkig zijn? Volgens Aristoteles is dat als we ‘gelukt’ zijn. Maar wie of wat bepaalt dat we ‘gelukt’ zijn? En hoe kunnen we hier zelf invloed op uitoefenen? Wat te doen als je je mislukt en ongelukkig voelt? Is het tij dan nog te keren? Moeten we dingen anders doen, of simpelweg anders denken?

Filosofen hebben hier lang en diep over nagedacht. Ook ik, als mens, moeder/oma en filosoof, denk hier vaak over na. Ik vind het belangrijk om het leven te omarmen zoals het is,  met alle ups en downs die erbij horen. Het is de moeite waard de levenslessen te leren die zich aandienen. Dit vraagt moed, vaardigheid en inzicht, en ook de nodige humor en relativeringsvermogen. Voor mij is dit ‘levenskunst’. Het leven is misschien moeilijk, maar ook magisch en bergt oneindige wijsheid in zich. Aan ons, aan jou en mij, om in de eigen spiegel te kijken, in het eigen binnenste te graven en de persoonlijke bron van wijsheid te ontdekken waar Marcus Aurelius naar verwijst. Als je wilt ben ik hierbij je klankbord in de vorm van een persoonlijk gesprek, of als docente van de cursus levenskunst.

Ik ben Trees Schopman, onder andere filosoof, religiewetenschapper, (bedrijfs)maatschappelijk werker en mediator. Iemand die met beide benen in het leven staat en het leven graag omarmt. Mijn praktijk heet ‘De Spiegel – filosofische praktijk Deventer’, en van daaruit organiseer ik publieksfilosofie, cursussen en persoonlijke begeleiding bij levens- en loopbaanvragen en ethische vragen binnen bedrijven en organisaties. Wil je meer weten? Neem dan nu contact op voor een vrijblijvende kennismaking.