een onbetaalbare ervaring voor een betaalbare prijs!
Kenmerken van deze midweken filosofie in de natuur
- Verblijf op een hoeve met volledige accomodatie en (h)eerlijk eten
- Kleinschalige cursus (maximaal 13 deelnemers), begeleidt door Trees Schopman, een ervaren docente en filosoof.
- Naast kennisaanbod, ruimte voor uitwisseling ervaringen en gedachten, en begeleiding bij praktische oefeningen.
- Extra aanbod: teksten via pdf en tips hoe teksten te lezen, evenals praktische oefeningen om gedachtegoed toe te passen op eigen leven.
Levenskunst draait om de vraag hoe je omgaat met jezelf, anderen en de gebeurtenissen die je in je leven meemaakt. Je kunt je laten leiden door geloof, politiek of de adviezen van anderen over hoe je je leven zou moeten leven. Maar biedt dit echt voldoende richting voor zingeving in jouw leven? Wat betekent voor jou een ‘geslaagd’ leven? Hoe belangrijk is het om ‘gelukkig’ te zijn, en is geluk mogelijk, zelfs wanneer niet alles verloopt zoals je had gehoopt? Een cursus levenskunst geeft geen kant-en-klare antwoorden, maar biedt je wel de gelegenheid om samen met anderen te reflecteren op de kunst van het goed leven.
Voorkennis of niveau: De levenskunstcursussen zijn onafhankelijk van elkaar en zonder enige voorkennis te volgen.
Data van de midweken:
- ma. 27-01-2025 (17.00 uur) tot vr. 31-01-2025 (10.00 uur): klassieke levenskunst
- ma. 24-3-2025 (17.00 uur) tot vr. 28-03-2025 (10.00 uur): moderne levenskunst
- ma. 19-5-2025 (17.00 uur) tot vr 23-05-2025 (10.00 uur): kunst van ouder worden
Locatie: Hoeve Wetermans, Diepenveenseweg 17, 8121PN Olst
Organisatie en begeleiding: filosoof Trees Schopman.
Kosten: €695,- p.p.
Je reserveert je plek door aanbetaling van de eerste 10% van het totale cursusbedrag. In verband met de noodzakelijke reserveringskosten is dit bedrag niet restitueerbaar, mocht je later besluiten alsnog niet mee te doen. Mocht de organisatie het evenement moeten annuleren omdat er bijvoorbeeld te weinig aanmeldingen zijn, krijg je het volledige inschrijfgeld retour.
Midweekcursussen
• In de cursus klassieke levenskunst staan we stil bij een 6-tal filosofielijnen (Socrates, Aristoteles, Epicurus, Stoa, Cynici-Sceptici en Augustinus). Je krijgt een globaal overzicht van – en introductie in de Grieks-Romeinse klassieke filosofie (600 v. Chr. tot 500 na Chr.) Genoemde filosofen gaan ervan uit dat er een vooraf bepaalde essentie is van ‘het goede leven’. Het is aan de mens om deze essentie te ontdekken en er vervolgens naar te gaan leven om zo zelf gelukkig te worden. Na afloop van de cursus beschik je, naast specifieke kennis over de levenskunst en de algemene filosofische ontwikkeling van die tijd, ook over filosofische teksten en specifieke oefeningen om je eigen levenskunst verder te ontwikkelen.
Meld je hier aan voor Klassieke Levenskunst (27-01 tot 31-01-2025)
• In de cursus moderne levenskunst kijken we vooral naar de fenomenologie en het existentialistische gedachtegoed in de filosofie (Kierkegaard & Nietzsche; Husserl & Heidegger; Sartre, Beauvoir & Camus; Foucault; Nussbaum & Schmid). Deze cursus is een bredere introductie in de moderne westerse filosofie van de 19e, 20e en 21e eeuw. Volgens deze filosofische lijn is er geen vooraf bepaalde definitie van wat ‘goed leven’ is, maar is het ons menselijk lot om dit zelf te bepalen en te realiseren. Je krijgt opnieuw filosofische teksten en specifieke oefeningen om je eigen levenskunst weer een stukje verder te ontwikkelen.
Meld je hier aan voor Moderne Levenskunst (24-3 tot 28-03-2025)
• In de cursus kunst van ouder worden wisselen we, na een algemenere inleiding, eigen ervaringen en gedachten uit aan de hand van filosofische teksten naar keuze van de deelnemers. We gebruiken daarbij het boek ‘De kunst van het ouder worden (grote filosofen over de ouderdom), Dohmen en Baars (vijfde druk 2012). Na deze cursus kun je je eigen ouderwordingsproces in een breder perspectief plaatsen. Daar waar de cursussen klassieke en moderne levenskunst vooral ingaan op filosofische denklijnen, staan in deze cursus filosofische teksten en de eigen beleving centraal.
Meld je hier aan voor Kunst van Ouder worden (19-5 tot vr 23-05-2025)
Eveneens interessant… Zie overig geplande evenementen.