Praktische filosofie en levenskunst

De Spiegel is een praktijk voor praktische filosofie. Zij organiseert publieksfilosofie zoals filosofiecafé, filosofiecursussen en socratisch onderzoek op aanvraag. Weet je al wat je zoekt? Zie hier de al geplande evenementen of de agenda van ‘filosoferenindeventer‘.

Filosofie

Filosofie (liefde voor wijsheid) begint met willen weten wat iets is, en waarom iets is zoals het is. Het betekent dat je accepteert dat je wijsheid zoekt, maar deze niet bezit. Zodra je wijs denkt te zijn, stopt je zoeken naar wijsheid en daarmee ook jouw filosoferen. Filosofie wordt gezien als een wetenschap, en daarmee heb je gelijk je eerste filosofische vraag te pakken. Want hoe kan iets een wetenschap zijn als die wetenschap zelf al inhoudt dat je nooit iets zeker kunt weten en niet moet ophouden vraagtekens te plaatsen? Filosoferen gaat dus over het denken zelf, en vreemd genoeg niet over het vinden van een antwoord. Filosofie zet vraagtekens bij het vanzelfsprekende. Het schudt ons denken op. 

Academische of praktische filosofie

Filosofie wordt in de regel opgedeeld in academische en praktische filosofie. Academische filosofie is denken over denkers en hun ideeën. Je kunt je verdiepen in Plato en Aristoteles, in Hegel en Nietzsche. Je kunt je verdiepen in de methodiek van de fenomenologie en de logica. En daarna kun je vast aan anderen vertellen hoe één en ander volgens andere denkers in elkaar zit.
Praktische filosofie gaat over wie jij bent en wat jouw ideeën zijn. Je denkt na over je eigen overtuigingen en toetst deze opnieuw met behulp van eigen of andermans vragen en ideeën. Het gaat over vragen als ... wat is voor mij goed en rechtvaardig, waar en goed? Hoe ga ik om met tegenslag, conflicten, lijden en verdriet? Wat is vriendschap, geluk of liefde voor mij? Hoe en waar vind ik bezieling – wat is bezieling eigenlijk voor mij? Hoe ga ik integer om met verantwoordelijkheden voor mijzelf, mijn kinderen, mijn naasten, mijn werk of bedrijf en de samenleving waarin ik mij bevind? En wat is integriteit eigenlijk voor mij? Laten we ook de natuur niet vergeten! Hoe zie ik natuur? Wat is voor mij duurzaam ondernemen of duurzaam leven?  En als dit voor mij geldt, kan en mag dit dan ook voor anderen gelden? Of juist niet? Dit soort vragen noemen we existentiële en ethische vragen. Het gaat over levens- en loopbaanvragen, maar ook over ethische dilemma’s binnen bestuur, organisatie en samenleving. Het gaat om de kunst een goed leven te leiden en je verantwoordelijkheid voor ‘samen-leven’ waar te maken.

Wie kan filosoferen?

Filosofie is niet voorbehouden aan filosofen, iedereen die wil denken kan filosoferen. Belangrijk is dat je je laat raken, dat je open staat voor het nieuwe en het verrassende. Dit vraagt moed, vaardigheid en inzicht, en ook de nodige humor en relativeringsvermogen. Dit is ‘levenskunst’. Aan ons, aan jou en mij, om in de eigen spiegel te kijken, in het eigen binnenste te graven en de persoonlijke bron van wijsheid te ontdekken waar Marcus Aurelius naar verwijst.

Bij de Spiegel – Filosofische Praktijk Deventer/Diepenveen kun je terecht voor

  • Publieksfilosofie zoals Filosofiecafé in de 7e Hemel in Deventer (eerste donderdagavond van de maand, van september tot en met april…. zie de agenda voor geplande activiteiten)
  • filosofiecursussen  (worden georganiseerd in de periode van september tot en met april….zie de agenda voor geplande activiteiten)
  • en Socratisch onderzoek in individueel contact, kleine of grotere groepen (op aanvraag).
  • heb je een andere vraag? Stel die via het contactformulier. Ik probeer je zo snel mogelijk te antwoorden.

Je kunt je hier rechtstreeks aanmelden voor al geplande evenementen.

Waarom filosofie en samen filosoferen van maatschappelijk belang is…