Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren….

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Filosofische Proeverij Deventer, avondlezing ‘duurzaam’

31 oktober 2017 van 20:00 tot 22:00

7,50€

Kom proeven aan de filosofie. Doe mee aan de filosofische wandeling, of aan het diner pensant op zondag. Bezoek de lezing op dinsdag of het filosofiecafé op donderdag. Alles is licht en luchtig, maar wel met inhoud. Meld je voor de dinsdaglezing aan vóór maandag 30 oktober, 12.00 uur via https://goo.gl/forms/erL9bnbnk2QmtHQj2

In de maandelijkse proeverij borduren we voort op de voorafgaande Tegenlicht uitzending. In oktober was dit ‘boer zoekt voedselflat’. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch moeten de 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, gevoed worden. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur, is momenteel de gedachte. Voedselflats en stadslandbouw lijken daarvoor belangrijke alternatieven. Zijn deze alternatieven inderdaad ‘duurzaam’ en inpasbaar in ons markteconomisch denken? Of gaan ze nog teveel voorbij aan de menselijke moraal waar duurzaamheid misschien vorm zou moeten krijgen? Als we het hebben over ‘duurzaamheid’ en ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, waar hebben we het dan eigenlijk over?

In de lezing in deze proeverij gaan we deze termen nader onderzoeken aan de hand van publicaties van denkers en overheid, in combinatie met onze eigen kritische blik en denkkracht. Laat ik jullie vast voorspellen dat het geen gemakkelijk onderwerp is. Ook onderzoekers concluderen dat ‘duurzaamheid’ en ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ containerbegrippen zijn die de laatste jaren een grote vlucht hebben genomen. Met alle onduidelijkheid van dien.

Er is ruimte voor maximaal 25 deelnemers. In verband met de voorbereidingen is aanmelding gewenst, liefst voor maandag 30 oktober tot 12.00 uur via deze link. De toegangsprijs is €7,50. Vroegboekkorting is er voor de eerste 6 aanmelders. Bij minder dan 6 deelnemers wordt de activiteit geannuleerd.

Gegevens

Datum:
31 oktober 2017
Tijd:
20:00 tot 22:00
Kosten:
7,50€
Website:
https://goo.gl/forms/nC5Wr3HapgHSFvjf1

Organisator

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel
Website:
https://www.facebook.com/filosofischepraktijkdeventer/

Locatie

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel
Koningin wilhelminalaan 2
Deventer, 7415 KS Netherlands
+ Google Maps