Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren….

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?  Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Filosofiecafé Deventer, over ‘woede’

november 1 van 20:00 tot 22:00

€8,00

In het komende filosofiecafé filosoferen we over ‘woede!’. Woede wordt gezien als een zeer negatieve emotie. Wie overgeleverd is aan woede wordt een ongeleid projectiel. Maar stel je voor dat we de emotie ‘woede’ niet zouden kennen. Wat zouden we dan missen? Is woede  nutteloos? Of verschaft zij ons juist kracht om in actie te komen? Wanneer is woede gerechtvaardigd? Boek je ticket met vroegboekkorting via eventbrite.

In dit filosofiecafé borduren we voort op de voorafgaande Tegenlicht Meet Up. Deze keer was dit de VPRO-Tegenlichtdocumentaire ‘woede als wapen’. In deze documentaire wordt de vraag gesteld waar de tegenwoordige woede vandaan komt en of ze tot iets goeds kan leiden.  Voorbeelden zijn de woede van de lone wolf en woede van nationalisten. Woede, die door Trump, Brexit, IS, Catalaanse separatisten en zelfs de Hindoe-suprematie in India bij ons is aangewakkerd. Pankaj Mishra (schrijver van ‘Tijd van woede: een geschiedenis van het heden’ (2018) , geboren in India en o.a. woonachtig in Londen) probeert dit fenomeen te verklaren aan de hand van ontwikkelingen in Engeland te verklaren. Eerste meetup gemist? Je kunt nog meedoen met de herhaling van de meetup op donderdagochtend 1 november in de Spiegel-praktijk. Zie betreffend evenement.

We starten filosofiecafé met een vrije verkenning het begrip ‘woede’. Na de pauze volgt een minilezing over dit onderwerp, waarna we ons denken over het onderwerp verdiepen en aanscherpen. Filosofiecafé is voor iedereen die wil filosoferen en durft te denken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond of opleiding.

Gegevens

Datum:
november 1
Tijd:
20:00 tot 22:00
Kosten:
€8,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-filosofiecafe-deventer-over-woede-50773607226

Locatie

De Fermerie Deventer
Muggeplein 9
Deventer, 7411NW Netherlands
+ Google Maps

De Spiegel – Filosofische Praktijk Deventer is initiatiefnemer van het platform Filosoferen in Deventer. Hier kun je als instantie en als particulier je filosofie verwante evenement plaatsen of een oproep doen. Natuurlijk vind je hier ook wat er nog meer te doen is in Deventer e.o. aan filosofie. Zie de evenementenkalender van de site.